Meningsfulde samtaler

Dette er den bedste metodik jeg har fundet til at udforske de problemer som mennesker oplever:

  • Den er åben så man kan få noget at vide, man ikke havde tænkt på at spørge om. Det er en fordel i forhold til spørgeskemaer og interviews ud fra en liste med spørgsmål.
  • Den kan ligne en almindelig samtale, så den person der bliver interviewet har mere lyst til at fortælle.
  • Den kan give en rig information – mange detaljer – så du både kan vurdere om et svar er troværdigt og få nok at vide til at lave en løsning på et problem som vil fungere i praksis.
  • Svarene kan direkte inspirere til nye kreative løsninger på et problem.
  • Det er let at skabe et overblik over svarene fra en lang række personer som har oplevet forskellige problemer. Det er ofte et stort problem ved almindelige åbne interviews.

Metodikken er amerikansk. Den er skabt af kommunikationsforskeren Brenda Dervin, og der er udviklet på den siden 70’erne. På amerikansk hedder den Sense-making Methodology. Jeg har valgt at kalde den meningsfulde samtaler på dansk, ordet mening står her for at samtalerne skaber en mening, ud af noget som mennesker har oplevet.

Jeg har selv anvendt metodikken og skrevet videnskabelige artikler om resultaterne og en række af mine elever i gymnasiet har anvendt den med godt resultat.

Meningsfulde samtaler – kort praktisk anvisning

Use of Sense-Making methodology in a requirement process