Thulesen Dahl vil have Danmark ud af EU

Oprindeligt bragt i Jyllands-Posten 15.06.20. Titlen er Jyllands-Postens. Thulesen Dahl var formand for partiet Dansk Folkeparti, men forlod politik i 2021, da partiet nærmest forsvandt. Udviklingen har vist, at det er gået ligeså galt for Storbritannien som jeg forudså.

Kristian Thulesen Dahl og DF vil have Danmark ud af EU. Det lyder godt, men han har ikke sat sig ind i realiteterne. Han mener at Danmark skal træde ud af EU og få en aftale ligesom den Storbritannien kan få.  

Storbritannien kan vælge en frihandelsaftale som Norges – det nævner Kristian Thulesen. Så er de nødt til at følge EUs beslutninger, men uden at have nogen indflydelse. Så er det bedre at være medlem.

Alternativt kan Storbritannien lave deres egne regler for arbejdsforhold, miljø og standarder for produkter, men så kan de ikke være del af det frie marked. Hverken den britiske regering eller Kristian Thulesen Dahl har opdaget, at de er nødt til at vælge. De kan ikke både få frihandel og lov til at sætte deres egne regler. 

Det er en økonomisk katastrofe at komme udenfor det indre marked. I løbet af de sidste halvtreds år, er der skabt et system til produktion og leverance af varer som er baseret på at der er fri bevægelighed i EU. Det er noget med standarder, test af produkter, logistik og andet som er afgørende for dem der skal sikre at der er varer på hylderne, og at samfundet i det hele taget fungerer, mens politikere sjældent bruger tid på det. 

Det hjælper ikke at ville lave handelsaftaler med andre lande udenfor EU. Lande laver handelsaftaler fordi de selv kan få noget ud af dem, ikke for at hjælpe andre, så det er tvivlsomt om Storbritannien eller Danmark kan få aftaler som er bedre end dem som det store EU allerede har forhandlet på plads. 

Så er der Thulesens sidste argument – det med at bevare vores danske kultur.  For mange år siden grinede folk, da Kristen Poulsgaard, fra DFs forgænger, blev citeret for at Danmark var for lille et sprogområde til at have sin egen ballet. I dag må vi indse at han havde ret. Det er nødvendigt med et internationalt samarbejde for at bevare en levende kultur, og EU er den eneste organisation som kan bære det.