Han var en taber

Bragt i Jyllands-Posten 17. februar 15

To uskyldige mennesker er døde på grund af terrorangrebene i weekenden. Det gør ondt på dem de kender, og det gør ondt på alle som hører om dem og deres liv. 

Det er den personlige side. Den anden er konsekvenserne for samfundet. Formålet med et terrorangreb er at få en reaktion, og det lykkedes. Angrebet blev udråbt som en trussel mod vores rettigheder og det danske samfund,  Helle Thorning optrådte som om hun stod i en bunker ovre i Jylland og hele København var blevet bombet, og attentatmanden blev omtalt, så der er stof til heltedyrkelse. 

I virkeligheden var han en taber.  Han ramte nogle tilfældige mennesker, men forbløffende få i betragtning af det arsenal han havde til rådighed. Hans flugtplan bestod i at han løb ud på gaden, rev en tilfældig person ud af bilen og kørte af sted i den. Som om han havde forberedt sig på aktionen ved at spille computerspillet GTA5. Derefter ringede han efter en taxi som kørte ham hjem. Hvis han ville fanges, var han perfekt, ellers var han totalt håbløs, selv som småkriminel. 

De sidste oplysninger tyder på at han led af angstanfald som han havde forsøgt at dæmpe med hash. Politiet kan ikke gribe tidligt ind overfor den type. Vi skal hellere styrke distriktspsykiatrien blandt indvandrere. 

Det er budskabet vi skal fortælle mulige sympatisører. At mennesker som gør den slags, er nogle skvat og nogle tabere, som selv dem der sympatiserer med deres holdninger må ryste på hovedet af.  

Vi må fortælle , at når en terrorhandling med døde i Danmark får samme non-stop mediedækning som en fødsel i kongehuset, er det fordi begge dele er lige sjældne. At chancen for at vinde en million i lotto er større end risikoen for at blive dræbt ved et terrorangreb. 

Det kom siden frem, at det der havde udløst drabene, var at hans kommunale sagsbehandler havde aflyst en samtale. Han var en taber som havde brug for hjælp. Siden kom terrorangrebet ved Fields.

Hvis vi skal mindske risikoen er det vigtigt at vi fortæller, at ingen bliver helte ved at gennemføre et terrorangreb. Samtidig er der brug for bedre hjælp til dem der hør mørke tanker og føler sig pressede indefra og udefra.