Vidtrækkende og vilkårlig

Bragt i Jyllands-Posten 21. maj 15

Jeg har været vant til knive siden jeg var spejder og begyndte at snitte i træ. Derfor opfatter jeg en kniv som et stykke værktøj og har som regel min lommekniv med mig.

Knivlovens positive virkning er minimal. Justitsministeriets rapport “Drab i Danmark 2008-2011, giver en detaljeret analyse af i alt 168 drab i perioden. Kun 12 % eller i snit  fire om året, blev begået med knive udenfor et hjem, altså hvor der ikke var et køkken i nærheden med et udvalg af lange og spidse knive .  

En del af de drab der blev begået med knive udenfor hjemmet, var planlagte, for eksempel led i bandeopgør eller når en jaloux mand dræbte sin ekskæreste. Samtidig er knive et så almindeligt værktøj i vores samfund, at dem der planlægger et drab, uden problemer kan få fat på en velegnet kniv, med mindre vi laver en ekstremt restriktiv lovgivning. 

Hvis vi forbyder alle spidse knive eller knive over 12 centimeters længde, alle fiskeknive og lange skruetrækkere, vil nogle af dem der planlægger et drab på en ekspartner i stedet finde på at købe en hammer eller et andet velegnet våben. Ud fra en realistisk vurdering kan den nuværende våbenlovgivning i bedste fald kun redde et eller to menneskeliv om året. 

Den nuværende lovgivning er både vidtrækkende og vilkårlig. Den tillader jagtbuer som kan skyde gennem en bildør, men forbyder fremstilling af slangebøsser, og knive der  kan bæres i en snor om halsen. Pudsigt nok uden at politiet griber ind overfor knivmagere som åbent fremviser deres ulovlige knive på internettet.  

Politiet har ingen chance for at gribe ind overfor mere end ganske få procent af de overtrædelser der foregår, men kan til gengæld bruge loven til at chikanere dem de har lyst til. Det kan selvfølgelig være praktisk for politiet. Hvis de ikke kan knalde folk for andet, kan de altid få dem dømt for at overtræde knivloven.

Loven kan koste menneskeliv. Redningsknive er normalt lavet så de kan åbnes med en hånd. De er ulovlige i Danmark. Når foldeknive der kan åbnes med en hånd er ulovlige, burde arbejdsknive som kan åbnes med en hånd også være det. De er ikke mindre farlige. Forestil dig at sidde på et tag og skulle bruge begge hænder for at åbne en kniv. 

Våbenloven forbyder foldeknive som kan låses, og samtidig har Arbejdstilsynet god grund til at forbyde arbejde med knive som ikke kan det, så bladet kan klappe ned over fingrene. Så tillad foldeknive der kan låses.

Her er så et bud på en rimelig lovgivning. Forbyd knive som kun kan bruges til at slå andre ihjel, springknive, tveæggede stiletter og enkelte andre. Eventuelt med en undtagelse for samlere med stramme krav, og en undtagelse med krav om våbentilladelse for kasteknive og andre som ejeren bruger til sport.

Tillad alle knive som kan åbnes med en hånd, fiskeknive, spejderdolke, knive der kan bæres om halsen – nogle lystfiskere synes de er praktiske – og alle andre, når de bæres i situationer hvor det er fornuftigt og normalt at gøre det. Det skal altså være i orden at bære en kniv, uden ligefrem at kunne dokumentere at du rent faktisk har brug for den.

Min søn og hans kammerater brugte dolke da de var i skovgruppe den sidste tid i børnehaven. Det er absurd, hvis pædagogerne skal dokumentere at børnene rent faktisk har brug for deres knive.

Nogle politifolk og dommere kan opføre sig som idioter, så det er en god ide at lave en liste over hvornår det er i orden at bære en kniv, men det skal være en positivliste, så det står klart, at der er mange andre situationer, hvor det er i orden at bære en kniv. Situationer som lovgiverne ikke kunne forestille sig.

Tillad endelig alle lommeknive med et kort blad, som ikke kan låses, men som kan være meget nyttige i dagligdagen, og gør det lovligt at bære dem alle steder,  ligesom loven gør i dag. Det er muligt at dræbe andre med sådan en kniv, men her har lovgiverne indset at risikoen er begrænset.

Jeg ved ikke om mit indlæg havde nogen effekt, men der kom en lempelse af våbenloven, så de værste urimeligheder blev fjernet.