Hvorfor erstatte et rejsekort der virker, med noget ringere?

Bragt i Jyllandsposten 28. dec. 2019

Nu vil Trafikministeriet erstatte Rejsekortet med en løsning der er mere kompliceret og teknisk dårligere, og der er ikke noget som tyder på, at de er blevet bedre til at løse de organisatoriske og praktiske problemer.

Den nye løsning skal køre på en app på en Smartphone og være koblet sammen med Rejseplanen der kan vise togtider og priser. Første problem er at en Smartphone kan løbe for strøm, og det ofte er umuligt at vide hvornår det sker. Efter hvad jeg har set, er det et ret almindeligt problem for unge som køber billet over mobilen i dag.  

Det næste problem er tiden. Et Rejsekort kan bruges på brøkdele af et sekund, og det er let at høre at det virker. Uanset hvor god app’en er, er de fleste nødt til at indtaste en pinkode på Smartphonen og åbne App’en, før de overhovedet kan gøre noget der har at gøre med rejsen. 

Så er der desuden de op til ti procent som slet ikke har en Smartphone, heraf en del af Danmarks befolkning som har brug for at komme omkring, men ikke er i stand til at bruge en Smartphone. Her lover Trafikministeriet at der stadig vil være et system som de kan bruge.  I hvert fald indtil man beslutter at afvikle det.

Argumentet for den nye løsning er, at det vil være mere praktisk at integrere et virtuelt rejsekort med den nuværende Rejseplan på internettet. Trafikministeriet glemmer bare, at de fleste rejser er til steder som folk allerede har prøvet at rejse til. Her er Rejsekortet langt lettere. Hvis Trafikministeriet vil lette livet for dem der skal planlægge en rejse, kunne de bare udvide Rejseplanen, så det var muligt at se prisen for rejser med Rejsekort. Så havde man stadig alle fordelene med Rejsekortet.

Nu har jeg arbejdet med IT, og har en mistanke om at de nye ideer ikke er af hensyn til kunderne, men mere for at dem der arbejder med systemerne, skal have noget at lave. Ellers risikerer nogen af dem at blive afskediget, nu det eksisterende system fungerer, og der ikke er planer om en afløser.