Rejseråd til Filippinerne

Jeg har været tolv gange på Filippinerne og i alt tilbragt omkring ni måneder i landet (indtil feb. 22). Her er mine råd. De er mest henvendt på hvis du skal klare dig selv ude i landet, måske som rygsæksturist. De er mindre aktuelle hvis du bor på en beach resort med ringeklokke og personale. 

På Filippinerne har det betydning om man er pænt påklædt. Mænd skal huske at T-shirt med kulørt tryk er lavstatus, specielt hvis de er forvaskede. Medbring i stedet nogle poloshirts. Husk også et par pæne bukser og et par sko. En junglehat med bred skygge er meget praktisk, men den er ikke almindelig hovedbeklædning på Filippinerne. Derfor kan du føle dig bedre tilpas med en almindelig kasket med skygge. 

Kvinder skal gerne huske en brystholder og medbringe en pæn bluse og nederdel . Desuden kan nogle smykker og et pænt ur skabe respekt sammen med nogle pæne åbne sko. 

Sørg desuden for ekstra tøj, da det godt kan tage to dage at få vasket og tørret tøjet. 

Miljøet er hårdt ved tingene. Sørg for solide tasker og rygsække. Medbring ellers mindst muligt og sørg til gengæld for at det er solidt. Det gælder også moskitonet. De filippinske er tunge og ikke særlig fikse, men de holder. De tynde elegante net man kan købe i Danmark kan der hurtigt komme huller i. Ellers kan man mange steder på Filippinerne købe myggespiraler som skulle skræmme moskitos væk. 

Noget jeg ikke vil undvære på en tur til Filippinerne er en god lommelygte eller en pandelampe der er så kraftig at jeg kan læse ved den eller en lille arbejdslampe med lysedioder, der næsten kan gøre det ud for en skrivebordslampe. En god lommekniv med oplukker, dåseåbner og saks, og en selvoppustelig madras når jeg som blødsøden europæer ikke har lært at sove på gulvet uden noget underlag. 

Penge kan godt være et problem. Det er ikke rart at rejse med for mange kontanter, og jeg har oplevet at det var svært at få vekslet rejsechecks fordi der havde været falske checks i omløb. Til gengæld kan man hæve penge på et visa-dankort, og det er næsten en nationalsport at modtage penge fra udlandet. Derfor er det forholdsvist let at sende eller få sendt penge til Filippinerne som man så kan hente blot man har referencenummeret og sit pas med sig. 

Det er en god ide at have nogle vådservietter, eller bedre og mere miljøvenligt noget vand, papir og flydende sæbe . Det er ikke alle steder du kan finde toiletpapir eller lige komme til at vaske dig, hvis du har fået snavsede hænder.

Apoteket har nogle små pakninger med desinficerende vådservietter. De bruges normalt til at rense huden før en indsprøjtning, og de er ideelle når man rejser med børn som let kommer til at slå sig. Jeg plejer at have nogle stykker i pungen sammen med nogle plastre. Til gengæld kan man godt få lavet sine vaccinationer på Filippinerne hvis man har glemt det hjemmefra. Filippinerne har et velfungerende sundhedsvæsen – og når man kommer som turist virker priserne yderst rimelige. 

På Filippinerne kan man næsten alle steder finde noget at spise og at drikke. Det er min erfaring at de små gadekøkkener koger maden så den er nærmest steril før den bliver stillet hen til afkøling, så den kan spises uden risiko. Det er også undtagelsen at man havner et sted hvor det ikke er muligt at købe noget Cola at drikke. Man skal bare spørge sig for. Ellers medbring selv drikkevand. Hvis det er til en hel dag skal du mindst bruge en vandsæk med to-tre liter. 

Husk, at det på Filippinerne er normalt og høfligt at tale sammen og at svare på spørgsmål. Hvis man bider læberne sammen lige som det er normalt i en dansk bus eller når fremmede i Danmark taler til en, bliver det opfattet som uhøfligt. Til gengæld kan man få mange sjove oplevelser når man giver sig tid til at snakke med folk. 

Filippinere kan generelt godt lide børn, og det er et godt land at besøge sammen med børn. Der er mange børn og en stor købedygtig gruppe i de større byer, så udvalget af ting til børn og babyer er stort i forhold til hvad man kan finde i Danmark. Og så er både børnetøj og andre børneting billige i forhold til i Danmark. Derfor kan det godt være umagen værd at lægge turen forbi et stormagasin.

Lagt ud dec. 2014, enkelte ændringer feb. 22