Dronepiloter ser hvad de forventer

Bragt i Jyllands- posten 22. sep. 21. Jyllands-Postens overskrift: “Drabet på 10 uskyldige i Kabul kunne være undgået”.

Det var et uheld som ventede på at ske, da en amerikansk drone dræbte 10 personer deriblandt 7 børn i Kabul. Den militære ledelse havde ikke overvejet risikoen for fejl, eller opstillet regler som kunne forhindre dem. Ledelsen havde heller ikke overvejet, at personel i en krigszone kunne se trusler, selvom der ikke var nogen. Det er ellers ret almindeligt.

General Kenneth McKenzie undskyldte den 17. september for drabene. Du kan finde hans forklaring på YouTube. Han beskrev, hvordan amerikansk militær havde fulgt en hvid Toyota Corolla i næsten ni timer. Bilen stoppede om morgenen et sted, som det amerikanske militær mente blev anvendt af ISIS. Det var deres stærkeste argument for at bilen var indblandet i et terrorangreb. Resten af dagen lignede en almindelig arbejdsdag, bortset fra at den sluttede med at mindst 10 personer blev dræbt af et amerikansk missil.

Der havde netop været et terrorangreb i Kabuls lufthavn, så amerikanske militær var indstillet på at se tegn på mulige angreb. McKenzies redegørelse viser, at de derfor tolkede almindelige uskyldige handlinger som tegn på et terrorangreb. Han fortalte, at amerikansk militær havde modtaget 60 forskellige oplysninger om mulige angreb. De kunne være gået efter et andet tilfældigt mål på et lige så løst grundlag. 

En hvid Toyota Corolla er en ret almindelig bil, og antallet af terrorangreb er langt mindre. Sandsynligheden for at en tilfældig Toyota Corolla bliver brugt til at udføre et terrorangreb, er derfor meget lille. Hvis der ikke er nogle håndfaste beviser, er risikoen for at dræbe nogle uskyldige ved et angreb på bilen, langt større end chancen for at afværge et terrorangreb.