Derfor selvudgiver jeg udenom et forlag

Jeg har fået udgivet en række bøger, og oplevet at et forlag havde fire opgaver:

Dække risikoen ved den investering, der er i en papirudgave.
Den er minimal ved elektroniske udgivelser eller Print-on-demand, hvor der ikke skal trykkes et oplag på mindst tusind stykker, men kan trykkes helt ned til en bog ad gangen. Derfor er den økonomiske risiko i dag minimal. 

Lave opsætningen af bogen, og i øvrigt ordne håndteringen.
Det er i dag blevet meget lettere med computer og den software der er. Jeg har brugt Saxo Publish som har en anvisning, der fortæller hvad der skal laves, inklusive de detaljer der skal være i orden.

Det kræver at du er vant til at bruge en computer, og har respekt for opgaven. Det er vanskeligere end at skrive en e-mail, og du skal have styr på detaljerne og hele processen. Det sidste skal du også, hvis du vil skrive en bog, som andre vil læse.

Det indholdsmæssige.
Jeg har selv stået med ansvaret for den faglige standard uden andre fagfolk til at kontrollere kvaliteten, mens forlaget har lavet korrekturlæsning. Hvis man vil, kan man selv finde nogen som vil gøre begge dele mod betaling. Det kan godt blive den største udgift ved en bog, men pengene kan være givet godt ud. 

Markedsføring.
Der har jeg mest selv stået for, og skulle bruge mit eget netværk. Den eneste forskel er, at et forlag kan fungere som en garanti for en bogs kvalitet, så der er større chance for at den bliver anmeldt. I dag er anmeldelser i aviser bare ikke så afgørende, da vi er vant til at søge efter bøger eller andet materiale på internettet. Der er en større chance for at mulige læsere får øje på en bog om noget, de lige er interesserede i. 

Den største del af arbejdet med en bog, er normalt selve det at skrive den, og her er timelønnen normalt meget lille. Samtidig har et forlag større omkostninger end dig. Derfor er der en chance for at du kan få udgivet en bog, som ellers hverken kan betale sig for dig eller forlaget, hvis du selv kan organisere arbejdet,