Bøger, som jeg synes er værd at læse.

Det er bøger jeg kan huske og har læst igen, og bøger med et godt sprog, som andre kan være interesserede i. Det er ikke bøger der skal med på listen for at imponere andre. Jeg har læst for meget, til at jeg gider det. Hvis du kan læse de engelske bøger på engelsk, så gør det. Jeg har opdaget at sproget ind imellem er dårligere i de danske oversættelser. 

Bill Bryson: En kort historie om næsten alt (A short History of nearly everything)

Han har skrevet populær udgave af videnskabens historie med mange underholdende historier. Den er let at læse i bidder, lægge væk og starte et andet sted i den, og samtidig kan du lære noget uden at kede dig. Jeg har flere gange brugt den som studentergave.

Frederic Forsyth: Sjakalen (Day of the jackal)

Den er noget nær den ultimative spændingsroman. Den følger en attentatmand som er blevet betalt for at dræbe Charles de Gaulle, kapløbet og de held og uheld, som attentatmanden og dem der skal stoppe ham, oplever. Samtidig giver den et realistisk billede af relationerne og hele det politiske spil, når en stat står overfor sådan en udfordring,

Noget af det mest interessante er, hvordan det der er let i dag, var næsten umuligt dengang det foregik på papir og uden computere. 

Alistair MacLean: HMS Ulysses

Måske den bedste krigsbog jeg har læst. Forfatterens bedste, og måske eneste rigtig gode bog. Den er baseret på hans egne oplevelser som sømand under Anden Verdenskrig på konvojer fra England til Murmansk længst mod nord i Sovjetunionen. Den fortæller om de umenneskelige forhold, af en der har oplevet dem, og har samtidig noget episk over sig, som en tragedie der udvikles, mens deltagerne gør, hvad de er nødt til. 

Charles Orwell: 1984

De fleste har hørt om den, og en del taler om den, uden at have læst den. Den er en science fiction skrevet i 1948, om hvordan Orwell så fremtiden kort før han døde af sygdom. Det spændende er ikke blot hans ide om et totalitært samfund, hvor noget i dag har vist sig forkert, mens andet har vist sig liggere end han kunne forestille sig dengang.

Han giver også et tidsbillede af England kort efter Anden Verdenskrig med rationering, krige som fortsætter uden at nogen forstår hvorfor, og den foragt for arbejderklassen som Orwell trods hans sociale sympati, ikke kan holde tilbage. 

Charles Sale: The specialist

En kort parodi på hvad det vil sige at være specialist, og samtidig en god indføring i hvordan en rigtig ekspert løser problemer indenfor sit fagområde. Bogen foregår ude på landet i USA i trediverne, hvor fortælleren har besluttet at han i stedet for at lave alt muligt tømrerarbejde, vil være specialist i bygning af lokummer.  

Som andre eksperter fortæller han om detaljer som andre ikke har tænkt over, krydret med iagttagelser af menneskers opførsel, og hvordan man skal tage hensyn til den. En god introduktion til tankerne bag brugbarhed, det område jeg selv har arbejdet med.

Gitta Sereny: Into that darkness

Frank Stangl var den eneste leder af en nazistisk udryddelseslejr, som undslap og undgik at blive henrettet lige efter krigen. Gitta Sereny var en mesterlig interviewer som talte med ham, da han mange år efter var blevet fanget og idømt livsvarigt fængsel. Gita Sereny fik ham til at fortælle om sit liv, hvordan han oplevede at være leder af en lejr, hvor flere tusind mennesker blev dræbt hver dag, forholdet til hans familie, og de løgne han kom med.

Hun afdækker den rolle som medlemmer af den katolske kirke spillede, både under udryddelserne, og da den efter krigen hjalp krigsforbrydere med at flygte. Alene det sidste gør bogen værd at læse. 

John Varley: Millenium

Der er ikke noget som at læse en bog om flykatastrofer, når man sidder i et fly. Varley skriver en spændende beretning om mennesker som er fanget af deres egen skæbne, og som du i løbet af bogen kan føle, du kender. Han demonstrerer et imponerende kendskab til flykatastrofer og alt det det foregår efter en katastrofe.

Bogen er en science fiction, som giver en troværdig forklaring på fremtidens samfund, og hvorfor tidsrejsende prøver at redde mennesker fra flykatastrofer. Den er også et tidsbillede, den kom i firserne, hvor der var langt flere flyuheld end i dag.