Hvad universitet kan lære af private virksomheder

Bragt i Universitetsavisen (Københavns Universitet) 8. december 2005.

Før jeg blev ansat som lektor på Københavns Universitet tilbragte jeg det meste af min tyve-årige karriere i høj-teknologiske virksomheder. De accepterer langt hen menneskers styrker og begrænsninger og prøver at skabe nogle rammer hvor de kan fungere bedst muligt. Jeg kan se at universitetet kan lære noget af dem.

Private firmaer har efterhånden lært at det er et udtryk for organisatorisk umodenhed hvis man hele tiden er afhængig af overarbejde, helte og konstante panikredninger. Man får mere stress og en lavere effektivitet, og der er større risiko for fejl. Det passer med mit eget indtryk af at en væsentlig årsag til dårlig undervisning er at nogle undervisere må påtage sig mere end de kan overkomme.

På universitetet er der en tendens til at man sidder alene eller i små kliker og endda skjuler sine gode resultater for hinanden. Private virksomheder har opdaget at et organisatorisk sammenhold og en følelse af at man hører til betyder at arbejdet er mere tilfredsstillende og at man gør en ekstra indsats. Jeg sad i nogle år i en afdeling med specialister i et privat firma. Selv om vi ikke fagligt havde meget tilfælles, så havde vi mindst et møde på en halv dag hver måned. Vi udvekslede erfaringer om hvordan vi greb arbejdet an, men det var mindst lige så vigtigt at vi mærkede at vi havde kolleger som sad med udfordringer som lignede vores egne.

Personlig udvikling

På universitetet er man hurtig til at give den enkelte skylden for eventuelle problemer. Et eksempel er evalueringerne hvor studerende anonymt kan skrive deres uhæmmede mening om en navngiven underviser, og hvor resultatet i princippet kan føre til en afskedigelse. I en moderne virksomhed er man i stedet proces-orienteret. I stedet for at kaste sig over den enkelte person, skaber man bedre rammer for arbejdet og sikrer at de forskellige dele hænger sammen. Hvis man gjorde det samme på universitetet, kunne man se på hver uddannelse som et samlet forløb hvor de studerende hele vejen igennem skulle have det bedst mulige udbytte og den bedst mulige oplevelse.

På universitetet går man ud fra at al personlig udvikling stopper når man bliver fastansat, eller i hvert fald at det er den enkeltes helt personlige ansvar. I moderne videnbaserede virksomheder går man ud fra at alle kan blive dygtigere, og at den eneste mulighed for at effektivisere er at de bliver det. Hvis man havde en tilsvarende holdning på universitetet, ville ledelsen aktivt opmuntre og støtte forskeres og underviseres videreuddannelse i for eksempel præsentationsteknik, projektvejledning eller personlig tidsplanlægning. Hvis man gjorde som jeg har set i private firmaer, ville en del af en institutleders løn endda afhænge af at instituttets forskere og undervisere videreuddannede sig.

Et ledelsesproblem

Universitetet har nogle vaner og en kultur som de færreste stiller spørgsmål ved. Samtidig er der et reelt ledelsesproblem. I forhold til de private firmaer jeg har oplevet, virker ledelsen på universitetet ikke specielt demokratisk. Det virker mere som om man har skabt et system hvor ingen behøver at tage ansvaret for hvad der foregår og hvor man nogle gange nærmest straffer dem der tager et ansvar.

von der neuen herbst / winter - kollektion 2012 buttero präsentieren wir die hoch oben tanino sneaker.es kommt zur neuen saison in leder und velours - optionen.NIKE AIR ZOOM VOMERO 12auf diese schuhe sehen sie die handwerkliche qualität und all die schönen details, komm mit.NIKE FLYKNIT RACER HERRENwährend die beiden alle leder - versionen sehen fantastisch aus, aber die wildleder hohem sneaker mit pflanzlichen gegerbtes leder der gap ist unser favorit.NIKE ZOOM WINFLO 4alle drei turnschuhe sind jetzt in aktien tres bien.Adidas Yeezy Boost 350 V2levi & # 8217;Nike Air Zoom Elite 9 s auch weiterhin fr die eröffnung seines jngsten flagship - store in paris ber die berhmten champs - elys es.nachdem arbeitete fr die eröffnung mit pedro winter ed banger records und james murphy, sie haben jetzt gemeinsam mit graffiti - knstler shepard fairey zu produzieren und andre eine limited edition trucker jeans und jacken.Basketball Shoesähnlich wie die jacken, die wir gesehen haben,Adidas NMD bereits im vergangenen jahr fr die & # 8216;Nike Air Jordan kunst auf der straße und # 8217;NIKE LUNAREPIC LOW FLYKNIT 2 ausstellung im moca in los angeles, die klassische jeans und jacken von levi & # 8217; s custom stickereien auf den rcken.zum preis von 190 euro (235 dollar) die akten veröffentlichen am 14.Adidas Yeezy 350 Boos juni, die ausschließlich den neuen levi & # 8217; s paris laden.