Undervisning af unge autister i sociale færdigheder.

Ina Kjøgx Pedersen, uddrag fra Weekendavisen, 5. april 2013.

... lærer Georg Strøm begynder at vise filmklip fra de amerikanske serier Mad Men og 30 Rock. Forinden har han og holdet sammen set filmen Adam om en mand med Aspergers.

»Han er i stand til at have et arbejde og få en kæreste, som andre også kigger efter,« siger Georg Strøm.

»Det er, fordi det er en film,« svarer Chris og tilføjer: »Det sker ikke, at nogen elsker en autist.«

»Medmindre man er it-milliardær,« siger Georg Strøm.

Har Bill Gates Aspergers? Har Mark Zuckerberg (Facebook)? Skype-opfinderen Janus Friis? Ingen ved det helt, men alle kender spekulationerne.

Det handler om, hvordan man får succes
i mere end én forstand. Her gavner det med situationsfornemmelse, beslutsomhed og nærvær; at være sympatisk, så andre sætter pris på én. Har ASF-folk problemer med det? Og er det i så fald noget, de kan lære?

»De fleste Aspergers er af natur koldhjertede. Man har ikke den store fornemmelse for andre, og hvordan de har det,« siger Alex.

Chris er uenig: »Det passer ikke, at man ikke kan føle sympati.«

»Det er i hvert fald noget, jeg har skullet lære,« siger Alex.

De taler lidt om, hvorvidt man også kan have for meget sympati. At have empati og forstå den anden er fint, men at sympatisere så meget, at man som lærer kommer farende og laver opgaven færdig for den elev, der er gået i stå, er til skade.

Georg Strøm viser scenerne fra Mad Men, hvor reklamestjernen Don Draper holder følelsesladede salgstaler om et cigaretmærke og et lysbilledapparat – det sidste ved at bruge sine egne private familiefotos til at vise længslen efter det, der er slut.

Chris mener, at Don Draper er »oprigtigt manipulerende«. Det er mere effektivt end bare almindelig manipulation.

Reklame handler om at få folk til at føle sig bedre, end de er, mener han. I det hele taget handler meget om at promovere sig selv, men hvis man møder én, man kender, taler man kun om det dårlige ved en ting, for eksempel et spil. Det er godt at kunne, venner knyttes tættere sammen ved at give hinanden lov til at klage.

Omvendt skal man også lære at kunne være uenig, mener Alex, og Chris supplerer: Ja, at man gør det klart, at man har sin egen mening, men respekterer andres.

Georgs regnestykke

»Jeg havde ikke regnet med, at diskussionen ville komme til at handle om venskaber. Men hovedformålet er jo netop at undervise i personlige og sociale kompetencer,« siger Georg Strøm efter halvanden times koncentreret opmærksomhed fra holdet.

»Vores samfund er gået fra indrestyret over ydrestyret til lyststyret. Det er som i et supermarked, vil du ikke lave dét her, så finder vi noget andet til dig. Det er en trist udvikling, som skader mange børn og unge, og lavede man en skole, som gavnede de elever, vi har her, ville den også gavne de øvrige,« siger Georg Strøm.

Han mener endda, at går vi 30-40 år tilbage, ville en stor del af IT-KOM-eleverne være at se på en almindelig skole og i et almindeligt uddannelsesforløb:

»De har brug for de overskuelige rammer og regler, der var dengang, mens projektarbejde hægter dem af. Derfor har de siddet tavse i skolen, og at de er med her, er et kæmpe skridt.«

Han stiller et regnestykke op: Tre års STU hos IT-KOM koster cirka 630.000 pr. elev. Men hvis blot hver tredje bliver i stand til at gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse eller få et arbejde, er pengene tjent hjem for det offentlige. Endnu billigere vil det dog være, hvis folkeskolen tager bedre fat om sådan en elev, mener han, der selv har erfaring med Aspergers og er medlem af Aspergerforeningen.

»Vi forbereder dem hele tiden på, hvad der skal ske om lidt og i morgen og i næste uge, men det betyder ikke, at alt er skrevet ned. Vi har ikke engang et fast undervisningsmateriale. Det er en individuel uddannelse med individuel undervisning, og selve STU-bekendtgørelsen er nok den mindst detaljerede, jeg har set. Det kræver meget af os undervisere. Men når undervisningen interesserer, er der enorm opmærksomhed. Og når de har været i praktik ude på tekniske skoler, har lærerne dér bagefter sagt: Kan vi ikke få nogle flere af dem?

Link til hele artiklen

von der neuen herbst / winter - kollektion 2012 buttero präsentieren wir die hoch oben tanino sneaker.es kommt zur neuen saison in leder und velours - optionen.NIKE AIR ZOOM VOMERO 12auf diese schuhe sehen sie die handwerkliche qualität und all die schönen details, komm mit.NIKE FLYKNIT RACER HERRENwährend die beiden alle leder - versionen sehen fantastisch aus, aber die wildleder hohem sneaker mit pflanzlichen gegerbtes leder der gap ist unser favorit.NIKE ZOOM WINFLO 4alle drei turnschuhe sind jetzt in aktien tres bien.Adidas Yeezy Boost 350 V2levi & # 8217;Nike Air Zoom Elite 9 s auch weiterhin fr die eröffnung seines jngsten flagship - store in paris ber die berhmten champs - elys es.nachdem arbeitete fr die eröffnung mit pedro winter ed banger records und james murphy, sie haben jetzt gemeinsam mit graffiti - knstler shepard fairey zu produzieren und andre eine limited edition trucker jeans und jacken.Basketball Shoesähnlich wie die jacken, die wir gesehen haben,Adidas NMD bereits im vergangenen jahr fr die & # 8216;Nike Air Jordan kunst auf der straße und # 8217;NIKE LUNAREPIC LOW FLYKNIT 2 ausstellung im moca in los angeles, die klassische jeans und jacken von levi & # 8217; s custom stickereien auf den rcken.zum preis von 190 euro (235 dollar) die akten veröffentlichen am 14.Adidas Yeezy 350 Boos juni, die ausschließlich den neuen levi & # 8217; s paris laden.