Studier af kulturforskelle er vigtige for eksportsamarbejdet

Bragt i Ingeniøren 20. januar 2006

Kulturelt set er Danmark og de andre nordiske lande enestående. Derfor er det ekstra nødvendigt at vi tager kulturforskelle med i betragtning når vi vil outsource, eller når vi skal designe udstyr eller software til brug i andre lande.

Jeg har specielt set på forskellen mellem Danmark og Filippinerne, som er noget nær globale yderpunkter. I forhold til verden udenfor Norden har vi i Danmark en ekstrem postmoderne kultur, hvor tolerance, økologi og venner er vigtige, og hvor vi går ud fra at vores overlevelse er sikret, så vi kan koncentrere os om at have det så godt som muligt. I modsætning er Filippinerne et traditionelt land hvor familien, kirken og autoriteter er vigtige, og hvor valg af uddannelse er præget af at man først og fremmest skal tjene penge og klare sig selv. Noget der hænger sammen med at den gennemsnitlige indtægt i Danmark er omkring tredive gange større end på Filippinerne.

Samtidig bruger Filippinerne det latinske alfabet og sproget er stærkt europæisk præget, så vi ikke har de åbenlyse forskelle som vi ser til en kinesisk eller mellemøstlig kultur. Derfor er det lettere at se forskellene mellem en traditionel og en postmoderne kultur.

Hvordan undersøger man så kulturforskelle, altså ud over at læse Hofstede og World Values Survey, de to store kvantitative undersøgelser af kulturforskelle. Den klassiske metode blandt antropologer er at bruge deltager-observation. Min kone er fra Filippinerne, og vi tilbragte ni uger i det område hvor hun er vokset op. Jeg levede nærmest som en filippiner der havde boet i udlandet og var hjemme på ferie. Jeg gik på indkøb, snakkede med folk i byen og talte med det lokale college om en af min kones slægtninge som vi støttede. Imens lagde jeg mærke til nogle kulturforskelle noget som man gjorde anderledes end i Danmark. Fordelen ved deltager-observation er at man kan få øje på nogle kulturforskelle som man ikke forventer at se. Ulempen er at metoden er lidt ligesom at sælge elastik i metermål. Man kan let komme til at strække sine tolkninger lidt for langt.

Derfor lavede jeg et spørgeskema, hvor jeg beskrev atten forskellige situationer og fem mulige reaktioner i hver situation fra at det var fint til at man ville blive rasende. Jeg fik fjorten filippinske studerende til at fortælle hvordan de ville reagere i hver situation, og da jeg kom tilbage til Danmark, fik jeg nitten danske studerende til at gøre det samme. Jeg havde sikret mig at skemaet var forståeligt for både filippinske og danske studerende, og de studerende var udvalgt så jeg kunne lave en gyldig sammenligning.

Jeg ville også gerne vide hvordan kulturforskellene påvirkede designet af software og systemer. Derfor lavede jeg et andet skema med otte forskellige beslutninger om design af software og systemer, og med fem muligheder for hver beslutning. Det skema udfyldte tyve filippinske computer science studerende og seksten danske datalogistuderende, hvorefter jeg lavede de sædvanlige statistiske trolddomskunster.

Hvad var så resultaterne?

En overraskelse var at privatliv og beskyttelse af private informationer spillede en langt mindre rolle på Filippinerne end i Danmark. Sociale oplysninger, som i Danmark er grundigt låst nede i kommunens sagsmapper eller computere, er offentligt tilgængelige på filippinerne, og jeg oplevede hvordan filippinere fortalte fremmede koden til deres ATM-kort svarende til vores Dan-kort.

Det betyder at en adgangskontrol med passwords som skal holdes skjult for andre er i modstrid med hvad der er normal og god opførsel. På den anden side kan det også betyde at man kan bygge mere åbne systemer, fordi der er flere oplysninger som man er villige til at dele.

På Filippinerne går elektronik og computere ofte i stykker. Alligevel viste mit første skema at reaktionerne på problemer var lige så stærke som i Danmark. Man ønskede altså den samme pålidelighed som i Danmark.

Jeg havde regnet med at de kulturelle forskelle ville gå igen når studerende skulle beslutte hvordan software og systemer skulle designes. Det gjorde de bare ikke. De filippinske studerende valgte konsekvent de billigste eller enkleste løsninger. Det var altså økonomien som slog igennem.

Det kan godt give problemer for dem der skal levere et system. En filippinsk kunde forventer den samme pålidelighed i Danmark alligevel er det muligt at de lokale teknikere har specificeret en langt billigere løsning.

Det kan også give problemer når man out-sourcer informationsbehandling. Kombinationen af den billigst mulige løsning og en kultur hvor det ikke er naturligt at beskytte privat information, øger risikoen for at numre på kontokort og andre personlige data er åbne for misbrug.

Der er andre kulturelle forskelle. Også nogle som jeg ikke behandler i mit studie. En af dem er forskellen i magtdistance. På Filippinerne er der en stor magdistance, så studerende siger "sir" eller "ma'am" til underviseren, mens vi i Danmark har en så lille magtdistance at vi bruger fornavn om vores statsminister.

Man har vist at fly fra lande med en stor magtdistance oftere er udsat for uheld. Imidlertid er der også en sammenhæng mellem indkomst og magtdistance, og Hofstede har vist at de hyppigere uheld kan forklares med at lande med stor magtdistance samtidig har færre penge til reservedele og vedligeholdelse af fly. Så det er uafklaret hvilken betydning magtdistancen har for brugen eller udformning af teknik.

Et andet spørgsmål er om mine resultater også gælder for andre lande. Jeg har hørt at man i nogle andre lande med en traditionel kultur har en tilsvarende holdning til privatliv og private oplysninger, og samtidig er der en kraftig sammenhæng mellem lav indkomst og en traditionel eller overlevelsespræget kultur. Det er altså muligt at mine resultater gælder for andre lande med en lav indkomst.

Til gengæld er der andre faktorer man skal tage sig i agt for. Filippinerne og andre lav-indkomst lande har en større forskel mellem rig og fattig end vi har i Danmark. Derfor kan de godt have en overklasse hvis værdier ligner de danske, samtidig med at værdierne i landsbyer langt væk fra hovedstaden er langt mere traditionelle og overlevelsesprægede. Jeg lavede mine undersøgelser blandt middelklasse i en provinsby, hvad der skulle give noget der ligger nogenlunde midt imellem.

Samtidig har mennesker en stor kulturel fleksibilitet. Hvis de har en personlig fordel af noget ny teknik, vil de ofte acceptere det, selvom det strider mod deres kultur. To oplagte eksempler er mobiltelefoner og internettet som begge er bygget til individualistiske samfund med stor lighed. De breder sig hurtigt i kollektivistiske samfund med stor magtdistance, fordi de giver de enkelte brugere en personlig fordel.

Endelig er der faren for at tro at en anden kultur kan beskrives i nogle få bullets. Derfor taler antropologer om behovet for rige beskrivelser som gør det muligt at forstå hvordan fortællerens møde med den anden kultur har påvirket beskrivelsen af den. Jeg har skrevet sådan en rig beskrivelse det er min kones beretning om livet på Filippinerne og hendes møde med den danske kultur. Det er en form som mere ligner en roman end en faglig artikel. Det er også en form hvor det er læserne og ikke forfatteren som drager konklusionerne, og hvor der er så mange detaljer at læserne kan vurdere troværdigheden. Altså, noget der ligner den måde vi naturligt fortæller på, når vi skal give et indtryk af en fremmed kultur som vi har oplevet.

Flere oplysninger

Hofstede, G. [2001]. Culture's consequences. Sage Publications
Strom, Georg: Interaction design for countries with a traditional culture: A comparative study of income levels and cultural values (kan downloades fra www.georg.dk)
Strøm, Georg: Jeg er ingen rose. Forfatterforlaget Attika 2005 (uddrag på www.georg.dk)
World Values Survey: www.worldvaluessurvey.org

 

 

 

von der neuen herbst / winter - kollektion 2012 buttero präsentieren wir die hoch oben tanino sneaker.es kommt zur neuen saison in leder und velours - optionen.NIKE AIR ZOOM VOMERO 12auf diese schuhe sehen sie die handwerkliche qualität und all die schönen details, komm mit.NIKE FLYKNIT RACER HERRENwährend die beiden alle leder - versionen sehen fantastisch aus, aber die wildleder hohem sneaker mit pflanzlichen gegerbtes leder der gap ist unser favorit.NIKE ZOOM WINFLO 4alle drei turnschuhe sind jetzt in aktien tres bien.Adidas Yeezy Boost 350 V2levi & # 8217;Nike Air Zoom Elite 9 s auch weiterhin fr die eröffnung seines jngsten flagship - store in paris ber die berhmten champs - elys es.nachdem arbeitete fr die eröffnung mit pedro winter ed banger records und james murphy, sie haben jetzt gemeinsam mit graffiti - knstler shepard fairey zu produzieren und andre eine limited edition trucker jeans und jacken.Basketball Shoesähnlich wie die jacken, die wir gesehen haben,Adidas NMD bereits im vergangenen jahr fr die & # 8216;Nike Air Jordan kunst auf der straße und # 8217;NIKE LUNAREPIC LOW FLYKNIT 2 ausstellung im moca in los angeles, die klassische jeans und jacken von levi & # 8217; s custom stickereien auf den rcken.zum preis von 190 euro (235 dollar) die akten veröffentlichen am 14.Adidas Yeezy 350 Boos juni, die ausschließlich den neuen levi & # 8217; s paris laden.