Militæret og ny teknologi

Bragt i Jyllandsposten 7. oktober 2010

Ny teknologi og nye spilleregler er sandsynligvis en væsentlig årsag til den sidste udvikling omkring jægerbogen. Det er mere sandsynligt end at en række af de øverste ledere i Forsvarskommandoen er rene amatører, som nogen har skrevet. Hvis de var det, var de næppe nået så langt.

Begivenhederne passer med et mønster vi har set flere gange i historien, når der skete skift i teknologien. I første omgang vil militære ledere prøve at forstå den nye teknologi ud fra det de er vant til. Der sker nogle fejl som bagefter virker himmelråbende tåbelige, og reaktionen er ofte at en højtstående leder bliver fyret eller bedt om at fyre sig selv.

Indenfor det danske forsvar har man prøvet at forstå cyber-krigsførelse som en form for kommandoangreb over Internettet, mens man næppe har overvejet hvordan ny informationsteknologi stiller krav til en anden måde at tænke og arbejde på. Det er ikke noget specielt for det danske forsvar. De fleste andre lande er sikkert ikke bedre til det. 

Det er vanskeligt at omstille en stor organisation til ny teknologi som kræver en anden tankegang, og militære ledere står med to modsat rettede udfordringer. Indenfor militæret er man nødt til at tage hurtige beslutninger med minimal risiko for fejl, så beslutningerne må i høj grad være baseret på faste regler og rutiner. Derfor tager det længere tid at lave ændringer, end indenfor en organisation hvor der er tradition for mere løse og uformelle beslutninger. 

Omvendt har dygtige soldater lært at improvisere og bedst muligt udnytte de midler de har til rådighed. En af mine kolleger, som arbejdede for forsvaret i et andet europæisk land, fortalte mig en gang, at det største problem ikke var at lære soldater at betjene ny teknologi, men at de nogle gange var lidt for kreative i deres problemløsning. 

Det forstærker problemerne når ny informationsteknologi gør det muligt at behandle og fordele informationer langt hurtigere end før. Der er flere eksempler som tyder på, at de involverede så uvilkårligt bruger tilsvarende mindre tid på at overveje konsekvenserne af deres handlinger. 

Indenfor forsvaret har der desuden traditionelt været nogle barrierer, da beslutninger skulle gennem flere personer for at blive udført. De kan også blive sat ud af kraft af den nye teknologi. Ellers er det muligt at hele sagen var stoppet, da chefen for IT-afdelingen så ansigtsudtrykket hos den underordnede som fik forklaret, at Forsvarskommandoen skulle fremstille en arabisk oversættelse af jægerbogen. 

Forsvarets ledelse kan føle sig fristet til at begrænse eller udelukke brugen af ny teknologi. Det er et andet historisk mønster, og det er heller ikke holdbart. Det er vanskeligt at forhindre nye soldater i at bruge den informationsteknologi som de er vant til og kan se fordele ved, og der er endda erfaringer som tyder på at den nye offentligt tilgængelige civile teknologi giver nogle fordele, som forsvaret ikke kan lade deres modstandere være alene om at udnytte. Der er ingen vej udenom at skabe nogle nye spilleregler, så den kan bruges på en konstruktiv måde.

von der neuen herbst / winter - kollektion 2012 buttero präsentieren wir die hoch oben tanino sneaker.es kommt zur neuen saison in leder und velours - optionen.NIKE AIR ZOOM VOMERO 12auf diese schuhe sehen sie die handwerkliche qualität und all die schönen details, komm mit.NIKE FLYKNIT RACER HERRENwährend die beiden alle leder - versionen sehen fantastisch aus, aber die wildleder hohem sneaker mit pflanzlichen gegerbtes leder der gap ist unser favorit.NIKE ZOOM WINFLO 4alle drei turnschuhe sind jetzt in aktien tres bien.Adidas Yeezy Boost 350 V2levi & # 8217;Nike Air Zoom Elite 9 s auch weiterhin fr die eröffnung seines jngsten flagship - store in paris ber die berhmten champs - elys es.nachdem arbeitete fr die eröffnung mit pedro winter ed banger records und james murphy, sie haben jetzt gemeinsam mit graffiti - knstler shepard fairey zu produzieren und andre eine limited edition trucker jeans und jacken.Basketball Shoesähnlich wie die jacken, die wir gesehen haben,Adidas NMD bereits im vergangenen jahr fr die & # 8216;Nike Air Jordan kunst auf der straße und # 8217;NIKE LUNAREPIC LOW FLYKNIT 2 ausstellung im moca in los angeles, die klassische jeans und jacken von levi & # 8217; s custom stickereien auf den rcken.zum preis von 190 euro (235 dollar) die akten veröffentlichen am 14.Adidas Yeezy 350 Boos juni, die ausschließlich den neuen levi & # 8217; s paris laden.