At holde hus med brugsanvisninger

Denne artikel blev bragt i Samvirke oktober 1994, og er siden blevet anvendt i undervisning på forskellige skoler.

Der er i dag flere sider brugsanvisning i en almindelig husholdning, end der var nødvendige til en flyvemaskine under anden verdenskrig (eventuelle PC manualer er ikke medregnet).

Fra Adam og Eva (næsten)

Lange brugsanvisninger

Hellere situationer end funktioner

Fejl i brugsanvisninger

Gode brugsanvisninger

Dansk og udenlandsk

Hvis ansvar?

Hvad gør man?

Vi klager over muggent rugbrød, skrammer i lakken og badedragter som ikke tåler saltvand. Vi klager sjældent over dårlige brugsanvisninger.

Måske ryger brugsanvisningen direkte i papirkurven. Måske håber vi at familiens mekaniske geni kan forklare sagerne for os og lader det så blive ved det.

Men vi har lov til at stille krav. Hvis vi ikke kan forstå brugsanvisningen er det ikke os, der er for dumme, men brugsanvisningen der er for dårlig.

Fra Adam og Eva (næsten)

I dag er brugsanvisninger noget ret selvfølgeligt, selv om ideen ikke er så gammel. Før masseproduktionens malstrøm af varer gik forklaringerne fra mund til mund, og mennesker oplærte andre i brugen af værktøj og maskiner.

Den ældste danske brugsansvisning er fra omkring 1805. Den beskriver en digester eller sparsomhedsgryde, som helt bogstaveligt kunne koge suppe på en pølsepind. Siden kom der enkelte brugsanvisninger til gasapparater, kødhakkemaskiner og de første industri- og landbrugsmaskiner.

Det store gennembrud for brugsanvisninger kom først under 2. Verdenskrig i England og USA. Pludselig skulle millioner af soldater bruge nye båben, radioer og køretøjer, og de skulle bruge dem på strandene, i junglen eller fjernt fra alle andre som kunne give en hjælpende hånd eller reparere skidtet.

Siden er det gået slag i slag. I 1950’erne kom der mange nye maskiner i hjemmet, og husmoderens erfaringer var ikke længere tilstrækkelige. Der blev lavet brugsanvisninger til køleskabe, dybfrysere og vaske- og kaffemaskiner.

Resultatet er, at en dansk husholdning i dag behøver flere sider brugsanvisninger end en flyvemaskine behøvede for halvtreds år siden.

Lange brugsanvisninger

Nogle mennesker vil godt bruge en time på at læse brugsanvisningen før de første gang bruger deres nye mikrobølgeovn, men de fleste kan dårligt nå at pakke den ud, før de prøver den.

Jeg blev selv overrasket over, at en mikrobølgeovn med fem knapper på forsiden krævede 16 siders brugsanvisning. Og endnu mere overrasket da jeg fandt en lille seddel i brugsanvisningen, der fortalte, at stegetiderne kun var vejledende så vi alligevel skulle prøve os frem.

En god brugsanvisning springer over alt det, som vi ved i forvejen. Hvis brugsanvisningen forsøger at fortælle os alverdens viden om genstanden, kan resultatet blive ret vanvittigt. Jeg har selv prøvet at skrive en brugsanvisning på 10 sider til en kaffekop, og resultatet er ikke meget værre end en seks siders brugsanvisning til en el-kedel eller den 16-siders brugsanvisning til mikro-ovnen.

Hellere situationer end funktioner

Brugsanvisninger kan godt virke forvirrende. Ofte tænker forfatteren til brugsanvisningen i tekniske funktioner, mens vi tænker i dagligdagens situationer.

Brugsanvisningen til mikroovnen har et kapitel som hedder Funktion: Kun mikrobølger og et andet som hedder Kombineret funktion: Mikrobølger + grill.

Vi står sjældent ude i køkkenet og tænker: I aften skal jeg lave mad med funktionen mikrobølger og grill.

I stedet kan vi tænke på, at vi skal tø noget mad op, stege eller bage. Det er de situationer, vi oplever i køkkenet. Når brugsanvisningen starter med de kendte situationer, så vi kan se dem for os, kan en masse forklaringer udelades. Hvis brugsanvisningen til mikroovnen startede med situationer i stedet for funktioner skulle den ikke fylde 16 sider. Den kunne være på to sider.

Det kan virke idiotisk, når der står i brugsanvisningen, at vi skal se efter, at der er tændt for stikkontakten. Men i virkeligheden er den mest almindelige årsag til, at et apparat ikke fungerer, at vi glemmer at tænde for stikkontakten.

Omvendt kan en brugsanvisning blive forvirrende, når forfatteren endelig ikke vil hænges op på nogen fejl. Et eksempel er en vejledning til et kemikalie.

Kræftrisiko: Mistanke dyreforsøg IARC 20, 545, 79; påvist dyreforsøg IARC 11, 263, 76, Human langtids ukendt.

Måske kan jeg tage det roligt, fordi jeg ikke er mistænkt for at være en hvid forsøgsmus, men det kan også være, jeg skal bruge handsker eller helt holde mig væk fra stoffet. Selvfølgelig vil jeg helst have at vide, præcist hvordan jeg skal beskytte mig, men så kan fabrikanten blive hængt op på det, hvis hans råd ikke er gode nok. Nu er det mit eget problem, hvis jeg ikke ved hvad Mistanke dyreforsøg IARC 20 betyder.

Nogle gange tænker forfatteren til en brugsanvisning mere på sin egen arbejdsgang end på brugerens situation. Et eksempel er de brugsanvisninger, som på hver side har otte forskellige sprog. Det er praktisk for den, der skal passe billeder sammen med teksten. Men det betyder at brugeren skal læse fransk, tysk og hollandsk ind imellem det danske.

Endelig er nogle apparater simpelthen for svære at anvende. Hvis en hjemmecomputer har flere hundrede forskellige funktioner, eller hvis videoen skal programmeres ved at trykke på tre knapper i en meget mystisk rytme, så bliver brugsanvisningen svær at forstå.

Selv den bedste brugsanvisning kan ikke redde et dårligt apparat.

Fejl i brugsanvisninger

Omkring en tredjedel af alle brugsanvisninger til husholdningen indeholder direkte fejl. Så er det ligemeget, om man har forstået brugsanvisningen. Hvis man følger den præcis, vil maskineriet aldrig virke efter hensigten. I værste fald kan man ligefrem gøre skade ved at følge brugsanvisningen.

Et eksempel er en brugsanvisning til en vaskemaskine, hvor der er byttet om på de to knapper til skyllestop og skånsom vask, mens de knapper vi kan trykke på, er rodet sammen med de knapper vi skal trykke på.

Jeg fulgte brugsanvisningen de første gange jeg vaskede, med det resultat at jeg slog skyllestoppet fra og ødelagde en portion gode strygefri skjorter. Jeg troede først at jeg selv havde klumret i det. Når uheldet er ude, går vi ofte ud fra, at det er vores fejl: vi har sikkert misforstået brugsanvisningen. Men sådan er det slet ikke altid.

Nogle gange mangler brugsanvisningen helt nødvendige advarsler. Det kan være lige så alvorligt som direkte fejl. For eksempel havde den 16 siders brugsanvisning til en mikroovn ikke plads til en advarsel mod at koge æg eller varme fritureolie i ovenen. En af mine venner prøvede det første og tilbragte resten af lørdagen med at hamre resterne af det eksploderede æg løs var ovnens inderside. Hvis han havde prøvet at varme olie, kunne den eksploderende olie have friturestegt tilskuernes ansigter.

Gode brugsanvisninger

Der findes selvfølgelig gode brugsanvisninger, og deres udformning er ikke noget mysterium. Dansk standard har udgivet en god dansk vejledning for brugsanvisninger til de produkter som vi alle sammen bruger (DS/inf. 22/37). Den fortæller blandt andet at brugsanvisningen skal kunne holde ligeså længe som selve produktet, og at de vigtigste oplysninger helst skal stå på selve brochuren. De gamle komfurer var helt ideelle: Der stod brugsanvisningen i emaljen indvendig i ovnlågen.

En god brugsanvisning er detl i små blokke med hver deres overskrift, så vi kan nøjes med at læse nogle få sætninger i hver mundfuld og ikke skal læse brugsanvisningen forfra. En god brugsanvisning er lavet til at slå op i.

Nogle brugsanvisninger består næsten udelukkende af tegninger. Blandt andet brugsanvisninger til saml-selv-møbler er bygget op som en tegneserie, hvor hvert trin er vist. Nogle fabrikanter håber på, at teksten helt kan udelades, så de kan spare oversættelsen til salg i udlandet.

Den går desværre ikke. De fleste tegninger og symboler er ikke umiddelbart forståelige, og de kan være helt umulige at huske, hvis vi ikke får sat navn på dem. Derfor skal forklaringerne bruge både tekst og tegninger.

En god brugsanvisning skal være afprøvet før vi får den i hænderne. Hver eneste stump af den endelige brugsanvisning skal være sammenlignet med maskinens sære opførsel og kontrollen og rettelserne kan tage lige så lang tid som selve skrivearbejdet. Derfor springer mange fabrikanter kontrollen over, når brugsanvisningen ellers er sat pænt op, og alle kommaerne står rigtigt.

Dansk og udenlandsk

Hvis brugsanvisningen er oversat fra et andet sprog, skal den danske udgave kontrolleres. Ellers kan resultatet blive ret specielt. I værste fald er den originale brugsanvisning skrevet af en japaner som ikke er alt for god til engelsk. Derefter er den oversat til dansk af en person som fandt et ord ad gangen i ordbogen uden at vide, hvad ordene betød, eller hvad brugsanvisningen handlede om.

Så bliver brugsanvisningen svært at anvende. Til gengæld kan hele familien more sig med at gætte på, hvad der skulle have stået.

I almindelighed har vi i følge Markedsføringsloven krav på at få en brugsanvisning på dansk. Det gælder helt uden undtagelse for maskiner som bevæges af en motor, et håndsving eller lignende. De er dække af EU’s såkaldte Maskindirektiv. Det stiller nogle krav til brugsanvisningen: Den skal være på dansk, den skal være letforståelig for os som skal bruge den, og der er en hel stribe krav til dens indhold. Den skal blandt andet fortælle alt det nødvendige om, hvordan maskinen skal bruges, hvordan vi skal beskytte os mod arbejdsskader, og hvor meget maskinen støjer. Endelig skal brugsanvisningen passe sammen med brochurer og reklamer. Hvis brugsanvisningen fortæller at vi skal bruge høreværn, så skal manden i reklamen også have høreværn på, mens han arbejder.

På en arbejdsplads er det firmaets ansvar, at vi har en ordentlig brugsanvisning, og den skal som regel være på dansk. I værste fald skal chefen selv sætte sig ned og skrive den, ellers kan firmaet risikere en bøde.

Hvis ansvar?

Når vi selv køber noget, er det forretningens ansvar at brugsanvisningen er i orden. Brugsanvisningen er en del af det vi køber, så hvis der er fejl i brugsanvisningen til vaskemaskinen svarer det til at selve maskinen er i stykker. Vi kan kræve pengene tilbage, også selv om forretningen tilbyder at forklare, hvad der burde være stået i brugsanvisningen.

I USA kan firmaerne risikere en erstatningssag næsten uanset hvordan uheldet er sket. Derfor skal brugsanvisningerne derovre skrives for idioter af sagførere, og som regel er der en lang liste over alle de mulige og umulige fejl. Den der desværre nødvendig.

Efter sigende ville en amerikansk dame tørre sin puddelhund i mikrobølgeovnen. Hunden døde, hun fik en erstatning på flere millioner dollar og brugsanvisningen blev tilføjet en advarsel mod at tørre husdyr i mikrobølgeovnen.

I Danmark forventes vi at bruge vores sunde fornuft. Brugsanvisningen skal selvfølgelig have nogle advarsler, så vi kan undgå at komme til skade, men hvis vi gør noget helt vanvittigt, er det vores egen skyld. Det er også vores egen skyld, hvis vi ikke læser brugsanvisningen. Uanset hvor dårlig den er skrevet, så kan vi ikke komme og klage, hvis vi har ødelagt noget, fordi vi glemte at læse hvad der stod i den.

Hvad gør man?

Det er dybt irriterende, når vi står med noget som ikke virker og uden nogen ide om, hvordan det kan komme til at virke.

Som regel kan vi kæmpe os igennem: Selv om brugsanvisningen er dårlig, så kan der være nogle gode råd og advarsler.

Hvis apparatet til gengæld ikke fungerer som beskrevet i brugsanvisningen, så er der helt sikkert fejl i den. I den situation kan man prøve på lidt forskellige måder og samtidig skrive ned, hvad man gør, så man ikke står med sit programmerede vækkeur, uden bagefter at kunne huske hvordan man havde båret sig ad.

Problemerne kan undgås ved at kigge på brugsanvisningen i forretningen, slå op et tilfældigt sted og læse hvad der står. Hvis vi ikke kan finde hvad vi leder efter, og hvis sproget lyder lidt underligt, så er det ikke os der er noget galt med.

Så er der noget galt med brugsanvisningen.