Foredrag om faglige emner

Jeg ved ikke hvor mange foredrag jeg efterhånden har holdt. Det må være over hundrede og i hvert fald for over tusind tilhørere. I 2007, der var mit travleste år, holdt jeg alene foredrag for omkring 800 tilhørere.

Nedenfor er en liste over foredrag som jeg har holdt og gerne holder igen. De er ordnet efter niveau: Fra dem der er kan bruges i folkeskolens ældste klasser eller i gymnasiet til dem der retter sig mod professionelle software udviklere.

Bestilling og betaling:

Hvis du kræver betaling af tilhørerne, må du være forberedt på at jeg også kræver betaling for min indsats. Mine kontaktoplysninger er her.

Agile metoder til komplekse projekter

Dette foredrag holdt jeg hos konsulentfirmaet Bestbrains i efteråret 2012.

Det nytter ikke at anvende en agil metode, hvis organisationen ikke er i stand til at reagere agilt, altså være smidig og skifte retning når de ydre omstændigheder ændrer sig.

En mulighed er at lære fra et andet område hvis problemer er væsentligt mere krævende end softwareudvikling. I foredraget beskrev jeg John Boyds studier af hvordan militære organisationer kan blive gode til at opfange og forstå uventede ændringer og reagere på dem, og hvordan en række af hans iagttagelser også kan bruges i organisering af projekter hvor kravene og mulighederne for at tilfredsstille dem kan skifte undervejs.

Realistisk systemudvikling

Dette foredrag holdt jeg hos konsulentfirmaet Bestbrains i efteråret 2012.

De fleste systemer er i dag udviklet ud fra platforme som har nogle begrænsninger. Ellers er det for dyrt og risikabelt at udvikle dem. Samtidig er det ofte nærmest umuligt at opsamle og analysere alle kundens behov på forhånd. Derfor viser det sig ofte undervejs, at der er nogle begrænsninger i platformen, som gør at nogle af kundens behov ikke kan opfyldes.

I foredraget præsenterede jeg begrebet bricolage, en metode som gør det muligt at lave det bedst mulige design ud fra de tilgængelige dele. Metoden er i øvrigt baseret på antropologen Claude Levi-Strauss, som beskrev hvordan primitive folkeslag klarede sig med det de kunne finde i deres omgivelser. De havde jo ikke noget byggemarked i nærheden.

Varighed cirka 45 minutter.

Den uskrevne del af IT-kontrakten

Dette foredrag holdt jeg for en række jurister på konferencen IT-kontrakter 2012. Jeg synes det var sjovt at jeg kunne fortælle noget nyt om deres fagområde, og endda få en meget positiv feedback.

Foredraget handler om hvordan mennesker forstår det de læser og selv skriver, især hvordan forståelsen afhænger af deres tidligere erfaringer og den situation de aktuelt er i. Det brugte jeg til at forklare hvad der kan gå galt når en kontrakt skal bruges i et projekt, og hvad parterne kan gøre, når de ryger ud i problemer som det har været umuligt at tage højde for, da de lavede kontrakten.

Varighed cirka 45 minutter.

Digitalt rollespil: Spiller du helten eller klovnen

Dette foredrag har jeg holdt et utal af gange blandt andet i forbindelse med Naturvidenskabsfestivalen og Videnskabens døgn. Det går rent ind hos 8.-10. klasser og i gymnasiet, men voksne synes også det er sjovt og tankevækkende.

Når du bruger en mobiltelefon, en MP3-afspiller eller et digitalkamera, spiller du en rolle overfor andre. Nogle gange er du helten og får lov til at være i centrum, mens du andre gange ender ufrivilligt som klovnen. Hør, hvordan du kan bruge dine elektroniske dimser til at gøre det rigtige indtryk på omgivelserne.

Varighed 30-45 minutter afhængig af diskussionslysten.

Kulturen er national - teknikken er international

Dette foredrag har jeg holdt en del gange blandt andet i forbindelse med Naturvidenskabsfestivalen og Videnskabens døgn. Det går rent ind hos 8.-10. klasser og i gymnasiet, specielt på skoler hvor der er mange elever med forskellig kulturel baggrund.

Vores kultur har ikke blot at gøre med værdier og forskelle i holdninger. Den påvirker også vores tanker og sanser på måder som vi ikke altid er klar over. Hør hvordan forskere beskriver kulturforskelle og få et hurtigt overblik over de forskelle som de har fundet mellem alverdens lande. Jeg giver nogle konkrete eksempler ud fra forskellen mellem Filippinerne og Danmark, en forskel som spænder over en stor del af den variation vi kan opleve på jorden. Ud fra eksemplerne beskriver jeg hvordan unge på Filippinerne bruger mobiltelefoner og Internettet, og hvordan mobiltelefoner og Internettet er med til at skabe en ny international kultur.

Varighed cirka 45 minutter.

Fra vikinger til WiFi

Jeg har holdt dette foredrag nogle gange for studerende. Det kan forstås af elever i 8.-10. klasse eller i gymnasiet, og der er så meget fagligt kød på det, at studerende på universitetet og softwareudviklere også kan have noget ud af det.

De fleste forbinder brugbarhed med design af computere og software. I virkeligheden er det muligt at man allerede har arbejdet målrettet med brugbarhed i vikingetidens Danmark. I hvert fald ved vi med sikkerhed at man arbejdede systematisk med brugbarhed i Danmark allerede i 1700-tallet. Samtidig gør den historiske baggrund det lettere at forstå, hvad hvad vi egentlig mener når vi siger et værktøj eller et stykke software er brugervenligt.

Varighed cirka 45 minutter.

Brug følelserne til at forstå teknikken

Dette foredrag findes i to versioner hvor den ene henvender sig til elever i 8.-10. klasse og den anden til personer som arbejder professionelt med software.

Vi har lettere ved at forstå menneskers handlinger, når vi kender de følelser og motiver, som ligger bag deres handlinger. Når vi skal forstå hvordan mobiltelefoner, internet og anden teknologi fungerer, kan vi bruge vores følelser ligeså meget som vores tekniske forståelse. Hør også om, hvordan vi kan bruge følelserne til at opnå accept, tilfredshed og kontrol over vores egen tilværelse.
Varighed cirka 45 minutter.

Sense-Making metodik - en hurtig og fokuseret metode

Dette foredrag henvender sig til personer som arbejder professionelt med udvikling af software, arbejdsgange eller informationsmateriale.

Det beskriver en praktisk og konkret metode som gør det muligt på få dage at identificere de mest alvorlige problemer som brugere oplever. Det betyder at den er specielt velegnet til forstudier, til hurtige brugerstudier når man skal lave en ny version af en software, eller når der er kommet klager og man hurtigt skal identificere årsagerne. Metoden er gennemprøvet i flere industrielle softwareprojekter og desuden blandt andet anvendt til design af informationssystemer.

Varighed cirka 45 minutter.

Kulturforskelle og brug af computere

Dette foredrag henvender sig især til dem der arbejder professionelt med udformning af software eller elektronisk udstyr til brug i andre kulturer. Foredraget er direkte baseret på min aktuelle forskning

Det vil nok overraske de fleste hvor meget kulturelle forskelle kan påvirke brugeres opfattelse og brug af grænseflader. Dette foredrag tager udgangspunkt i en række specifikke studier af computer-brug i forskellige kulturer, samt hvad man som udvikler skal være opmærksom på, når man designer systemer til brug i andre kulturer. Undervejs defineres hvad kultur er for en størrelse, og hvilke variable man bruger til at beskrive den. Endelig beskriver jeg hvordan forskellene slår igennem i konkrete arbejdssituationer, og giver nogle gode råd til design af software og elektronisk udstyr.

Varighed cirka 45 minutter.

Følelser og konflikter i specifikationsarbejde

Dette foredrag henvender sig især til dem der skal beskrive hvilke krav brugerne stiller til et stykke software. De metoder jeg beskriver er specielt rettet mod opgradering af eksisterende produkter, eller mod dem der hurtigt skal finde ud af hvordan de laver et konkurrencedygtigt nyt produkt. Foredraget er direkte baseret på min aktuelle forskning.

Når udviklerne læser tekniske specifikationer, får de langt fra altid det ud af dem, som er hensigten. De vil ofte konstruere deres egen personlige opfattelse af hvad der egentlig står. Hvis man i stedet supplerer med små "noveller" med følelser og konflikter, giver det en bedre forståelse af brugernes situation og flere ideer til nye funktioner. Det viser både forsøg og erfaringer fra industriel softwareudvikling. Foredraget demonstrerer forskellen mellem noveller og traditionelle scenarier og use cases og viser hvordan man rent praktisk skriver og anvender noveller i specifikationsarbejde.

Varighed cirka 45 minutter

von der neuen herbst / winter - kollektion 2012 buttero präsentieren wir die hoch oben tanino sneaker.es kommt zur neuen saison in leder und velours - optionen.NIKE AIR ZOOM VOMERO 12auf diese schuhe sehen sie die handwerkliche qualität und all die schönen details, komm mit.NIKE FLYKNIT RACER HERRENwährend die beiden alle leder - versionen sehen fantastisch aus, aber die wildleder hohem sneaker mit pflanzlichen gegerbtes leder der gap ist unser favorit.NIKE ZOOM WINFLO 4alle drei turnschuhe sind jetzt in aktien tres bien.Adidas Yeezy Boost 350 V2levi & # 8217;Nike Air Zoom Elite 9 s auch weiterhin fr die eröffnung seines jngsten flagship - store in paris ber die berhmten champs - elys es.nachdem arbeitete fr die eröffnung mit pedro winter ed banger records und james murphy, sie haben jetzt gemeinsam mit graffiti - knstler shepard fairey zu produzieren und andre eine limited edition trucker jeans und jacken.Basketball Shoesähnlich wie die jacken, die wir gesehen haben,Adidas NMD bereits im vergangenen jahr fr die & # 8216;Nike Air Jordan kunst auf der straße und # 8217;NIKE LUNAREPIC LOW FLYKNIT 2 ausstellung im moca in los angeles, die klassische jeans und jacken von levi & # 8217; s custom stickereien auf den rcken.zum preis von 190 euro (235 dollar) die akten veröffentlichen am 14.Adidas Yeezy 350 Boos juni, die ausschließlich den neuen levi & # 8217; s paris laden.