Hvorfor ikke genindføre filosofikum

I foråret 2000 kom et forslag om at genindføre filosofikum for alle universitetsstuderende. De skulle altså bruge et halvt år på et filosofisk grundstudium. Peter Naur slog igen i Unversitetsavisen (Københavns Universitet), og resultatet var en af de mest ivrige og hidsige debatter i dette blad. Nedenstående er mit bidrag til diskussionen, Universitetsavisen nr 11, 2000.

Der er en opfølgning til diskussionen i min senere artikel Forskere er praktikere

Mere om Peter Naur (hans egen web-side)

Her er så selve artiklen:

Efter sigende lærer officerselever stadig at fægte, selvom de i dag har langt mere effektive værktøjer end kårder til deres rådighed. Hvorfor skulle kommende forskere så ikke også lære filosoffernes diskussionskunst at kende?

Ganske vist var de græske filosoffer en gruppe med et højt alkoholforbrug, slaver til at gøre arbejdet og en interesse for mindreårige drenge som i dag ville betyde at politiet blev interesseret i dem. Alligevel mener mange som kender til filosoffernes tanker at de er almendannende, og nogle mener de er gode som inspiration for moderne virksomhedsledere.

Samtidig er filosofi en disciplin som kan fortælle at tilværelsen er meningsløs på en måde så du faktisk får det bedre. Det er en form for fiktiv faglitteratur, hvor det ligesom i selvhjælpsbøger er tilladt at blande virkelige og imaginære eksempler, og hvor det i modsætning til normal skønlitteratur ikke er nødvendigt med hverken handling eller troværdige personer.

Hvad skal filosofien så på universitetet?

Da filosofikum startede for over 300 år siden lagde astronomerne horoskoper som bierhverv, men de tider er forbi. Forskere på litteratur bruger ikke deres arbejdstid på at skrive romaner, og forskere i religonssociologi starter ikke nye kirker i arbejdstiden. Filosofisk institut skal altså forske i filosofi, det er ikke og skal ikke være en produktionsvirksomhed for filosofi. Det er hverken universitetet eller filosofien tjent med.

Filosofi er i dag et vækstområde, men det er samtidig et område, hvor vi importerer langt mere end vi eksporterer. Der er brug for virksomheder som har mulighed for produktudvikling og strategiske alliancer. Filosofien tager fat på de sammenhænge i tilværelsen som almindelige mennesker ikke kan få øje på, så naturlige alliancepartnere er dem der beskæftiger sig med rumvæsner, oldtidens tabte visdom og samtaler med andre bevidsthedsplaner. De kan lede til nye filosofiske produkter og tilføre filosofien noget af den underholdningsværdi som den savner i dag.

Hvilken betydning har filosofien så for forskning og naturvidenskab?

Fysikeren Richard Feynman mente filosofi var en lidelse som ramte midaldrende forskere. Hvis man læser hvad forskellige forskere selv har skrevet, lader det til at nogle forskere kan lide filosofi, ligesom nogle går i kirke, holder af klassisk musik eller læser kriminalromaner. Samtidig er det ikke sandsynligt at filosofi, kirkegang, klassisk musik eller kriminalromaner har nogen særlig betydning for deres forskning ud over at give dem noget mere ro og afslapning i tilværelsen.

Man bliver altså ikke en bedre forsker af at læse filosofi.

Så det sidste argument for et såkaldt filosofikum. Er der ikke nogle almene færdigheder som alle studerende skal have i starten af studiet?

Både i studiet og bagefter har alle brug for kunne arbejde sammen og for at kunne udtrykke sig præcist og skrive godt. I vores visuelle tidsalder har mange desuden brug for at kunne lave en hurtig og præcis tegning til illustration af deres tanker. Desuden har alle brug for at kunne finde huller i en argumentation, at kunne læse aktivt og skeptisk, og at tro så meget på sig selv at de tør lade være med at tro på alt hvad de får fortalt.

Imidlertid er det noget der skal læres i folkeskolen og gymnasiet. Hvis universitetet skal give et suppleringskursus, så er de foregående uddannelser ikke gode nok.

von der neuen herbst / winter - kollektion 2012 buttero präsentieren wir die hoch oben tanino sneaker.es kommt zur neuen saison in leder und velours - optionen.NIKE AIR ZOOM VOMERO 12auf diese schuhe sehen sie die handwerkliche qualität und all die schönen details, komm mit.NIKE FLYKNIT RACER HERRENwährend die beiden alle leder - versionen sehen fantastisch aus, aber die wildleder hohem sneaker mit pflanzlichen gegerbtes leder der gap ist unser favorit.NIKE ZOOM WINFLO 4alle drei turnschuhe sind jetzt in aktien tres bien.Adidas Yeezy Boost 350 V2levi & # 8217;Nike Air Zoom Elite 9 s auch weiterhin fr die eröffnung seines jngsten flagship - store in paris ber die berhmten champs - elys es.nachdem arbeitete fr die eröffnung mit pedro winter ed banger records und james murphy, sie haben jetzt gemeinsam mit graffiti - knstler shepard fairey zu produzieren und andre eine limited edition trucker jeans und jacken.Basketball Shoesähnlich wie die jacken, die wir gesehen haben,Adidas NMD bereits im vergangenen jahr fr die & # 8216;Nike Air Jordan kunst auf der straße und # 8217;NIKE LUNAREPIC LOW FLYKNIT 2 ausstellung im moca in los angeles, die klassische jeans und jacken von levi & # 8217; s custom stickereien auf den rcken.zum preis von 190 euro (235 dollar) die akten veröffentlichen am 14.Adidas Yeezy 350 Boos juni, die ausschließlich den neuen levi & # 8217; s paris laden.