Elever laver projekter af imponerende høj kvalitet

Mine første erfaringer fra et teknisk gymnasium. Bragt i Jyllandsposten 8. oktober 2013.

Jeg begyndte i august som underviser på et gymnasium. For nogle dage siden havde vi en messe, hvor 70 elever præsenterede deres projekter. Hver gruppe havde identificeret et problem, som havde at gøre med kost og bevægelse og derefter udviklet et produkt, som kunne gøre noget ved det, og præsenterede resultatet for lærere og andre elever.

Eleverne havde styret deres egne projekter og i øvrigt fået gode råd og undervisning, når der var et emne, som de havde brug for at lære mere om. En øvelse i produktudvikling og i at tage ansvaret for deres eget arbejde. De gennemførte alle deres projekter til tiden, og mange var af imponerende god kvalitet. De bedste var på seks uger nået fra et løst oplæg til noget, der lignede en prototype til et kommercielt produkt.

En ordentlig rystetur

Det er godt klaret, i betragtning af at eleverne var begyndt i gymnasiet seks uger tidligere. På tredje år laver de bedste elever projekter, som er klar til at komme i produktion. Samtidig med at de består en studentereksamen med hue, fester og det hele.

Det lyder som en eliteuddannelse, der kun optager specielt udvalgte elever, men er det ikke.

Jeg underviser på et teknisk gymnasium i Holbæk en times togrejse fra de kreative miljøer i København – og eleverne bliver optaget på samme vilkår som på andre gymnasier.

Derfor er det spændende at se hvad vi kan lære, når der er tale om, at ungdomsuddannelserne skal have en ordentlig rystetur. Her er noget, som fungerer. Faktisk lader det til, at det sociale eksperiment med at sende næsten tre af fire unge på en gymnasial uddannelse, kan lykkes.

Øget motivation

C.P. Snow skrev allerede i 1950'erne om skellet mellem de to kulturer, den humanistiske og samfundsvidenskabelige – som fylder meget i gymnasiet i dag – og den praktiske og tekniske, som er en del af mange menneskers virkelighed.

Eleverne på HTX oplever, at de kan bruge deres viden til selv at være aktive og skabe noget, i stedet for blot at lære noget for at kunne gå videre og lære endnu mere, og så måske en dag bruge deres viden.

Det øger motivationen og giver en bedre og langt mere aktiv forståelse, når eleverne skal prøve deres viden af og se, hvordan den fungerer i den virkelige verden.

Praktiske færdigheder afprøves

Jeg har set, at det er et godt grundlag for at starte på en universitetsuddannelse.

Du oplever først grænserne for din viden, når du prøver at bruge den. Det giver mening at kombinere et gymnasium og nogle praktiske færdigheder – og sikrer, at gymnasiet ikke er spildt, hvis en elev bagefter vælger at tage en faglig uddannelse.

En elektriker eller pc-supporter har i dag gavn af at kende den teoretiske baggrund, når han skal holde sin viden ved lige, og en tømrer har brug for at kende til design og projektledelse, når han skal diskutere en ombygning, eller hvordan et nyt køkken skal indrettes, foruden at han dårligt kan undvære viden om fysik, når han skal forstå standarderne for energibesparelser og isolering.

von der neuen herbst / winter - kollektion 2012 buttero präsentieren wir die hoch oben tanino sneaker.es kommt zur neuen saison in leder und velours - optionen.NIKE AIR ZOOM VOMERO 12auf diese schuhe sehen sie die handwerkliche qualität und all die schönen details, komm mit.NIKE FLYKNIT RACER HERRENwährend die beiden alle leder - versionen sehen fantastisch aus, aber die wildleder hohem sneaker mit pflanzlichen gegerbtes leder der gap ist unser favorit.NIKE ZOOM WINFLO 4alle drei turnschuhe sind jetzt in aktien tres bien.Adidas Yeezy Boost 350 V2levi & # 8217;Nike Air Zoom Elite 9 s auch weiterhin fr die eröffnung seines jngsten flagship - store in paris ber die berhmten champs - elys es.nachdem arbeitete fr die eröffnung mit pedro winter ed banger records und james murphy, sie haben jetzt gemeinsam mit graffiti - knstler shepard fairey zu produzieren und andre eine limited edition trucker jeans und jacken.Basketball Shoesähnlich wie die jacken, die wir gesehen haben,Adidas NMD bereits im vergangenen jahr fr die & # 8216;Nike Air Jordan kunst auf der straße und # 8217;NIKE LUNAREPIC LOW FLYKNIT 2 ausstellung im moca in los angeles, die klassische jeans und jacken von levi & # 8217; s custom stickereien auf den rcken.zum preis von 190 euro (235 dollar) die akten veröffentlichen am 14.Adidas Yeezy 350 Boos juni, die ausschließlich den neuen levi & # 8217; s paris laden.