Asiatiske kvinder og mænd fra en anden planet

Bragt i foreningen Ægteskab uden Grænsers nyhedsbrev nr. 59, 29. august 2011

Jeg mødte en amerikaner i flyet fra Manila til en lille by syv hundrede kilometer sydligere. Han var kemiker, rystende nervøs og så ud til føle sig mest hjemme i sit laboratorium, eller måske på en anden planet. Alligevel var han rejst derned for at møde en kvinde han havde skrevet med over Internettet. Da han stod ud af flyet, stod der en smilende storbrystet filippinsk kvinde med en buket blomster og ventede på ham.

Jeg har mødt flere danske mænd med en udenlandsk ægtefælle som mindede om ham. Ikke fordi de var kemikere eller nervøse, men på grund af noget som gik dybere. Jeg er i dag medlem af bestyrelsen for Aspergerforeningen og underviser unge med Aspergers syndrom, og kan se at både den amerikanske kemiker og en del andre mænd med udenlandsk ægtefælle har tegn på Aspergers syndrom, også selvom det måske ikke er så voldsomt at de vil få en diagnose.

Nu skriver jeg specielt om mænd, da flertallet af dem der søger en udenlandsk ægtefælle er mænd, og da Asperger er mest påfaldende hos mænd. Imidlertid passer meget af det jeg skriver også på kvinder med Asperger. Der er uden tvivl en del som finder en udenlandsk ægtefælle, og nyere undersøgelser tyder på at Asperger er lige udbredt blandt kvinder og mænd. Kvinder med Asperger er bare gennemgående bedre til at tilpasse sig omgivelserne og virke almindelige.

Grunde til at finde en udenlandsk partner

Tony Attwood – en af de ledende forskere indenfor Asperger – fremhæver at der er forholdsvis mange med Asperger som søger en udenlandsk ægtefælle. Det er ikke underligt. Mennesker med Aspergers syndrom kan være kreative og intelligente, men har svært ved at lære sociale spilleregler ved at iagttage andre. Blandt andet på grund af det, har de ofte haft en vanskelig periode, i den alder hvor deres kammerater fandt kærester og blev voksne.

De kan virke naive eller som om de mere end andre bare siger hvad de tænker. Et muligt eksempel jeg hørte fra Ægteskab Uden Grænsers rådgivning, er en mand som fortalte at han skrev med to udenlandske kvinder, og ville vide hvilken det var lettest at få til Danmark. Der er nok en del mænd som på et tidspunkt har tænkt sådan, men de fleste ved at det er upassende at sige højt.

Det er kompliceret at flirte, date og finde en partner, specielt for en mand med Asperger som føler at det er stressende og uoverskueligt at gå i byen et sted med mange mennesker. Derfor er det ret naturligt at en del får den tanke, at de kan finde en udenlandsk ægtefælle som ønsker en god forsørger, og som til gengæld vil være flink og kærlig. Det er mindre styret af følelser og mere rationelt.

Ansøgning og rådgivning

Reglerne for familiesammenføring er lavet, så det nærmest er umuligt for et almindeligt menneske at finde vej gennem dem. Her kan mennesker med Asperger have en fordel. De er generelt bedre til at opfatte detaljer, og ofte til at tænke struktureret. Den type som planlægger forløbet i et regneark, og som kan udnytte de modsætninger der er i reglerne og hvad de forskellige sagsbehandlere siger.

Til gengæld skal rådgivere om familiesammenføring være opmærksomme på at en person med Asperger kan have godt styr på reglerne, men først vil reagere senere på bekymringer og følelsesmæssige problemer. Det kan endda være nødvendigt at spørge aktivt, før personen opdager, at han har det dårligt. Han kan også have sværere end flertallet ved at bearbejde og komme over følelsesmæssige problemer.

Styrker og udfordringer i ægteskabet

Hvis vi skal se hvordan ægteskaberne kan gå, er det nødvendigt at se lidt mere på de grundlæggende mekanismer, der er almindelige for mennesker med Aspergers syndrom.

Et af dem er vanskeligheder med non-verbal kommunikation, problemer med automatisk at opfatte sociale spilleregler og leve sig ind i hvordan andre tænker og føler. Det kan selvfølgelig give problemer når en mand med Asperger har svært ved at opfatte hans partners øjeblikkelige humør, specielt hvis de i øvrigt har sprogproblemer og svært ved at opfatte nuancer i det den anden siger.

Omvendt betyder det også, at mennesker med Asperger er vant til at føle sig som fremmede i deres egen kultur. De er vant til bevidst at skulle regne ud hvilke sociale spilleregler der gælder, og hvordan andre tænker og føler. Det gør at de kan have langt lettere end flertallet ved at leve sammen med en udenlandsk ægtefælle eller fungere i hendes kultur.

Mennesker med Asperger har ofte svært ved hurtigt at danne en helhed af det de opfatter. Det er årsagen til at de har vanskeligheder med non-verbal kommunikation, og det betyder at samvær med mange mennesker kan være ekstra stressende. For eksempel ved en fest, selvom de nyder det. Det kan give konflikter når en mand med Asperger er gift med en kvinde som gerne vil ud og mødes med venner.

Her kan det gøre en afgørende forskel, hvis manden og hans ægtefælle kender og accepterer at hans begrænsninger er reelle. Så kan de være mere forstående og lettere indrette sig, så begge er tilfredse.

En mand med Asperger kan måske i højere grad end andre glemme partneren og hendes behov. Enten ved automatisk at gå ud fra at hun deler hans interesser, eller når han føler sig presset og ikke er opmærksom på hende. Det er undtagelsen. Det er nok mere almindeligt at en mand med Asperger går op i forholdet og gør det til et projekt. I den situation kan og vil han gøre langt mere for at få det til at fungere, end de fleste er i stand til.

Samtidig vil en kvinde fra en traditionel kultur gøre mere end en dansk kvinde for at tage sig af manden og skabe faste rammer, så han får et miljø som kompenserer for nogle af hans begrænsninger.

Når de er skabt for hinanden

Nu er det vanskeligt at generalisere. Specielt om mennesker med Asperger. Forfatteren Brenda Boyd som selv har Asperger, fremhæver at mennesker med Asperger ofte er mere ekstreme end flertallet. De kan have dåserne stående på snorlige rækker i køkkenskabet, eller finde orden og sammenhæng blandt dynger af papir som ligner et totalt kaos. De kan lyde aggressive og korte for hovedet, eller være overmenneskeligt venlige og tålmodige.

Til gengæld kan vi sige noget generelt om ægteskaber. Flertallet vil nok synes at et ægteskab med en person fra sit eget land er det letteste. De deler flere holdninger, har lettere ved at forstå hinanden, og slipper for en langvarig sagsbehandling. Omvendt kan en del med Asperger føle at det er lettere at være gift med en partner fra en anden kultur, hvor deres forskellighed er forventet, og hvor deres evne til at begå sig i en fremmed kultur er respekteret og endda beundret.

von der neuen herbst / winter - kollektion 2012 buttero präsentieren wir die hoch oben tanino sneaker.es kommt zur neuen saison in leder und velours - optionen.NIKE AIR ZOOM VOMERO 12auf diese schuhe sehen sie die handwerkliche qualität und all die schönen details, komm mit.NIKE FLYKNIT RACER HERRENwährend die beiden alle leder - versionen sehen fantastisch aus, aber die wildleder hohem sneaker mit pflanzlichen gegerbtes leder der gap ist unser favorit.NIKE ZOOM WINFLO 4alle drei turnschuhe sind jetzt in aktien tres bien.Adidas Yeezy Boost 350 V2levi & # 8217;Nike Air Zoom Elite 9 s auch weiterhin fr die eröffnung seines jngsten flagship - store in paris ber die berhmten champs - elys es.nachdem arbeitete fr die eröffnung mit pedro winter ed banger records und james murphy, sie haben jetzt gemeinsam mit graffiti - knstler shepard fairey zu produzieren und andre eine limited edition trucker jeans und jacken.Basketball Shoesähnlich wie die jacken, die wir gesehen haben,Adidas NMD bereits im vergangenen jahr fr die & # 8216;Nike Air Jordan kunst auf der straße und # 8217;NIKE LUNAREPIC LOW FLYKNIT 2 ausstellung im moca in los angeles, die klassische jeans und jacken von levi & # 8217; s custom stickereien auf den rcken.zum preis von 190 euro (235 dollar) die akten veröffentlichen am 14.Adidas Yeezy 350 Boos juni, die ausschließlich den neuen levi & # 8217; s paris laden.